Results 1 to 3 of 3

Thread: Bahaya Melamin pada Alat Makan


 1. #1
  Junior Member helmut's Avatar
  Join Date
  Aug 2008
  Location
  1.314854,103.704543
  Posts
  434
  Rep Power
  7

  Bahaya Melamin pada Alat Makan

  Kebanyakan pinggan plastic dibuat daripada MELAMINE yang mengandungi ‘urea formaldehyde’ dan sangat merbahaya kepada kesihatan.

  Urea Formaldehyde adalah sejenis bahan yang biasanya digunakan untuk membuat bekas barangan elektrik dan ‘insulation’ wayar elektrik. Bahan ini amat berbahaya jika masuk ke dalam badan manusia & boleh menyebabkan masalah terhadap sistem penghadaman, sistem pernafasan, batu karang, buah pinggang, cancer pundi kencing dan juga kerosakan sistem pembiakan.
  Kebanyakan restoran-restoran di Malaysia menggunakan pinggan jenis ini kerana ia tidak mudah pecah dan kelihatan cantik seperti pinggan ceramic. Untuk mengenali pinggan-mangkuk jenis melamin, kebiasaannya di bawah pinggan ini tertulis MELAMINE. Tetapi pinggan-mangkok melamine yang di buat di Thailand atau China selalunya tidak menulis perkataan ini di pinggan tersebut. Pinggan-mangkuk melamine dari Thailand adalah jenis paling berbahaya disebabkan bahan kimia yang terdapat dalam pinggan mangkuk tersebut sangat mudah ‘leech out’ ke dalam makanan kita, terutamanya jika makanan itu panas.

  Oleh itu elakkan semua pinggan mangkuk plastik yg kelihatan berkilat seperti seramik, kerana ia kemungkinan besar adalah melamine.
  Bahan MELAMINE ini juga boleh bertindak-balas dengan bahan makanan dan membentuk racun yang lebih berbahaya, iaitu melamine cyanurate.merosakkan salur darah dan buah pinggang. Bahan ini akan membentuk crystal seperti kaca yang boleh
  Langkah yang terbaik ialah menggunakan pinggan yg dibuat dari kaca atau seramik kerana bahan ini adalah sangat stabil & selamat untuk digunakan.
  so close...but still so far...

 2. #2
  Senior Member syx's Avatar
  Join Date
  Mar 2008
  Posts
  1,718
  Rep Power
  10

  Re: Bahaya melamin pada alat makan

  ... sepertinya ga gitu deh asal kita ga makan pinggannya ato menggores-gores pake sendok hingga ada lapisan yang terkelupas.

 3. #3
  Junior Member 27xyhome's Avatar
  Join Date
  Feb 2013
  Posts
  267
  Rep Power
  3

  Re: Bahaya melamin pada alat makan

  hmm musti waspada nich berarti.................

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
©2008 - 2013 PT. Kompas Cyber Media. All Rights Reserved.