Results 1 to 5 of 5

Thread: Arti dan Contoh Geguritan


  1. #1
    Member
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    569
    Rep Power
    0

    Arti dan Contoh Geguritan

    Geguritan berasal dari bahasa Jawa Tengah, yaitu gurit dan berarti tatahan atau coretan, serta merupakan bentuk puisi yang berkembang di kalangan penutur bahasa Jawa dan Bali. Geguritan berkembang dari tembang, sehingga dikenal beberapa bentuk geguritan yang berbeda.

    Dalam bentuk yang awal, geguritan berwujud nyanyian yang memiliki sanjak tertentu. Di Bali berkembang bentuk geguritan semacam ini. Pengertian geguritan di Jawa telah berkembang menjadi sinonim dengan puisi bebas, yaitu puisi yang tidak mengikatkan diri pada aturan metrum, sajak, serta lagu. Geguritan merupakan salah satu penciri sastra Jawa Modern yang sangat berkembang, diajarkan di sekolah-sekolah dan kerap dilombakan.

    Berikut ini adalah beberapa contoh geguritan yang penulis peroleh dari berbagai sumber situs internet. Semoga dengan kehadiran tulisan ini kiranya dapat menambah wawasan kita tentang arti dan seperti apa contoh dari geguritan itu sendiri.

    DALAN OMBAK


    Wus dakjaluk marang sliramu, tatkalane wektu isih watu
    lan dalan kaya ombak segara, nanging penjalukku
    kaya prenjak kang katombak swiwine, ilang unine
    kaya lemah cengkar kang tawar, ilang sangar
    sliramu uga isih lumaku ing gisik kang wus dadi ambalan
    ngambali ati ing pangilon, ngambali pitakon
    lan penjalukku, kanthi unthuk-unthuk kang sirna
    tatkalane surya mencorong, pratanda dina wus rina

    Sidoarjo, 2007


    SEDYAKU


    Wis, Jeng…
    Aku sumeleh
    nyelehake pangarep-arepku
    marang katresnan lan kawigatenmu sing semu
    yen nyatane amung semene
    cunthele lelakonku…

    Pepenginku tansah sumandhing
    lan nresnani sliramu
    kudu dakprunggel
    sing luwih wigati, Jeng
    donga lan pengestumu wae
    tansah mili kanggo aku

    Wis, Jeng
    aku pamit
    becik njembarake pikir
    nggayuh kabegjan
    mring ati lan katresnan satuhu
    tan ora binagi ing liyan
    sempurna ing guritan siji…

    CRITA SAKA MANCA

    ing papan sarwa salju, aku
    ngangen-angen lawang gubug binuka
    ana bedhiyang lan lincak

    nanging wis kebacut dadi salju
    guritan apadene kekarepan
    nglinthing bareng tumiyupe angin
    nunjem-nunjem dom periih
    sadawane wengi

    kangmangka ing ngisor salju pinendhem candhi
    sing durung kober kababar unine prasasti

    BABAD WEDHI PESISIR

    Sorene sore jingga
    wengine wengi biru
    kembang pandhan mesem marang mbulan
    tangane ngawe-awe sajak kemayu
    apa hiya iki dayane layang atimu
    sing jare bakal ditulis kalane ijen
    lan sendhang mung amping-ampingann jendhela
    sing wengi iki isih panggah binuka?

    biyen aku nate apal gojegmu
    kepiye nalika bingung ndhedher sagegem guritan
    ing lemah suwung pinggire taman
    ora ketang mbalang liring sambi mungkur
    nyamudana wingkis sakehing kekarepan
    nutup kudhuping kekembangan

    iki babad wedhi pasir
    pinaes ganda aruming mawar
    rarasing riris dhadha kumesar

  2. #2
    Senior Member BincgWnita's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    1,370
    Rep Power
    3

    Re: Arti dan Contoh Geguritan

    wah bagus nich agar lebih mudah memahami budaya jawa n memperkaya wawasan kita....

  3. #3
    Newbie
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    24
    Rep Power
    0
    Bagus sih mbak,,tp untuk saya yg tidak bisa bahasa jawa jadi bingung krn gak ada translatenya..
    Last edited by Fika Mrs; 11-01-14 at 12:18 AM.
    Biro Perjalanan Haji Umroh Travel Umroh Murah Dan Paket Umroh Murah 2014 Travel Haji Plus Umroh

  4. #4
    Newbie hajiumroh's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    43
    Rep Power
    0

    Re: Arti dan Contoh Geguritan

    wah ane lupa ingatan soal geguritan ini jaman SD setelah itu ga pernah tahu lagi -_-
    Kunjungi DaftarHajiUmroh.com - Situs Informasi Haji dan Umroh

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Re: Arti dan Contoh Geguritan

    hi every body
    i am new in this forum help me to use it.





    _________
    Fashion

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
©2008 - 2013 PT. Kompas Cyber Media. All Rights Reserved.

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0